Foredrag forår 2020

Onsdag den 8. januar kl. 19.00.  ” Genforeningen 1920 – Da Danmark blev samlet” Journalist, forfatter og moderator, Cand.scient.soc., Historie og Internationale Udviklingsstudier Simon Kratholm Ankjærgaard. Den dramatiske og medrivende fortælling om hvorfor og hvordan Genforeningen i 1920 fandt sted. Det er en fortælling om et intenst og kompliceret politisk spil – med afsæt i de mange engagerede aktører, der helligede deres liv til en sag. Fortællingen tager os blandt andet til København, Berlin, Flensborg, Aabenraa, Paris – og frontens skyttegrave. Billede: Pontoppidan.

Onsdag den 5. februar kl. 19.00. ”Gør din historie levende” Forskningsbibliotekar, Cand. Mag Mette Colding Dahl. tager alle med på jagten efter ny viden fra historiske kort og billeder online, Hun arbejder til daglig i Kort- og Billed-samlingen på Det Kgl. Bibliotek. Hun har et indgående kendskab til Det Kgl. Biblioteks Digitale samlinger, særligt til Danmark set fra luften – før Google, og har tidligere holdt foredrag om bl.a. brug af kort og billeder i lokal- og slægtshistorie. Når de skriftlige kilder er udtømt, hvor søger man ny viden til lokal- eller slægtshistorien? Mængden af historisk kort- og billedmateriale på internettet er vokset markant de seneste år, og det kan være en vanskelig opgave ikke kun at gennemskue, hvor man skal søge, men også hvordan man søger. Hvor søger man fx portrætbilleder af familiens aner? Hvad kan kobberstik fra 1700-tallet og postkort fra 1900-tallet bidrage med? Hvordan finder man placeringen af den gård, der engang var i slægtens eje? Og kan man også finde billeder af den? Hør også om Mediestream, hvor man har adgang til 5 millioner danske avissider, der kan gemme på guld i forhold til lokal- og slægtsforskning. PowerPoint serie. Klik her! (Stor serie)

Onsdag den 11. marts kl. 19.00.

                                              GENERALFORSAMLING

                                            Dagsorden efter vedtægterne.

Onsdag den 11. marts kl. 19.00 ”Retsbetjente – en arkivgruppe, du ikke kan komme udenom” Rigsarkivet København, driftmanager Jan Pedersen. Hør om Sine, der kom så galt afsted, og om de mange spændende arkivalier, der gemmer sig i denne arkivgruppe. Retsbetjent-arkiverne er en arkiv-gruppe, du ikke kan komme udenom, når du forsker i f.eks. din slægt eller lokalområde. I provinsen blev dommer- og politiembederne først adskilt i 1919. Indtil da blev rets- og politiarbejdet varetaget af byfogeder, herredsfogeder eller birkedommere. Disse embedsmænd gik under fællesbetegnelsen retsbetjente. Jan Pedersen fortæller ligeledes om, hvordan du bruger denne arkivgruppe. PowerPoint serie. Klik her!

Onsdag den 8. april kl. 19.00 ”DNA og slægtsforskning” Aflyst
Bliver i stedet afholdt d. 12. august 2020

Af Kommunikationskonsulent på Rigshospitalet Erik Kann. Er DNA løsningen på alle udfordringer i din slægtsforskning? På ingen måde. Men DNA er adgangsbillet til en masse konkrete og praktisk anvendelige muligheder i din slægtsforskning, muligheder der rækker langt videre end ”bare” at få procenttal på din asiatiske, afrikanske eller indokinesiske oprindelse. Foredraget tager dig med lige fra du bestiller dit DNA-test-sæt til du analyserer svarene. Det hele er lagt tilrette, så alle kan få praktisk glæde af en DNA-test. Det bliver en aften med meget lidt genetik-fagligt og med rigtig meget om de praktiske muligheder for dig som slægtsforsker.

AFLYST
Forårsudflugten søndag den 14. juni.  Vi påtænker denne gang at lave en hyggelig tur til København hvor vi vil gå i Jødernes fodspor. Vi skal se og besøge steder, der relaterer til det Jødiske miljø. Vi spiser frokost i København. Reserver derfor allerede denne dato. Nærmere oplysninger om udflugten kan ses næste nr. af Slægt & Staun, eller på vores facebookside og på vores hjemmeside.