Husregistre for København er nu online

Husregistre 1772- 1835

 

Udgivet i Uncategorized | Kommentarer lukket til Husregistre for København er nu online

Nyt på arkivalieronline i november

Find oversigterne over november måneds nyt på Arkivalieronline her.

Fra Søetateten finder du lange rækker af mandskabslister fra flåden, men også sygejournaler fra forskellige skibe i slutningen af 1700-tallet og vagtprotokoller fra Nyboder. I den mere stjernedryssede ende, finder du også to breve skrevet af Frederich Engels til Louis Pio i 1872

Du kan også dykke ned i de spændende kilder om koppe-epidemier gennem 1800-tallet. Der er stamruller over koppepatienter på koppeanstalten i Søkvæsthuset i København, dokumenter vedr. kopper på Ærø, vaccinationsprotokoller og sager fra Den Kgl. Vaccinationskommission.

Udgivet i Uncategorized | Kommentarer lukket til Nyt på arkivalieronline i november

Podcasts fra Københavns Stadsarkiv og Københavns Museum

Følg med i Københavns Stadsarkivs og Københavns Museums podcast-serie Københavnerhistorier. Der kommer nye afsnit hver måned om alt fra pest til arkitektur.

Hør de forskellige podcasts her

Udgivet i Uncategorized | Kommentarer lukket til Podcasts fra Københavns Stadsarkiv og Københavns Museum

Nyt på Arkivalieronline i oktober

Bruger du Rigsarkivets største læsesal Arkivalieronline? Så er her dit overblik over nye materialer, der er kommet online i oktober måned.

Mens dagene bliver kortere, kan du glæde dig over at der også i oktober er kommet mange nye sager på Arkivalieronline, som du kan udforske hjemme fra den varme stue. I oversigterne nederst, kan du se, hvilke nye arkivalier der er kommet på – her får du blot en lille smagsprøve.

C4’s latinske stilebog og friske forsyninger fra de skrå brædder

Denne måned får du en blandet bunke skønne arkivalier. Find fx nyere ejendomsoplysninger, skatteregnskaber fra 1660 og fødselsprotokoller. Og blandt de fine ældre sager finder du også Christian 4. s latinske stilebog, som han skrev fra 1591 til 1593. Derudover er der igen nye digitaliseringer fra Det kgl. Teater. Læs fx med i regibøgerne fra både balletten, operaen og skuespillet fra årene omkring 1900.

Udsnit af Christian 4.s latiskske stilebog.
Udsnit af Christian 4.s latinske stilebog. Den 14-16-årige Christian har her øvet sig på et citat fra Visdommens Bog, et jødisk skrift, der findes i apokryferne til Det Gamle Testamente.

Oversigter over materialet

Pdf-ikon Omskrevne Tingbogsblade, Pastoratsarkivalier, Materiale Fra Kokoppeepidemikommissionen m.m.

Pdf-ikon Materiale Fra Det Kgl. Teater.

Udgivet i Arkivalieronline | Kommentarer lukket til Nyt på Arkivalieronline i oktober

Nyt på Arkivalieronline i september

Efteråret er sat ind. Når det river og rusker udenfor er det tid til at fordybe sig i kilderne og historien. Her får du en oversigt over alle de nye dokumenter, der er kommet på Arkivalieronlie i september måned.

Hver måned kommer der flere hundredetusinder af nye scanninger på Arkivalieronline. For at være helt præcis scannede vi alene i september måned 364.832 nye billedfiler, med dokumenter fra Rigsarkivets samlinger. I oversigterne nederst, kan du se, hvilke nye sager du kan bruge online – her fremhæver vi blot nogle få.

Borgerlige ægteskabsbøger, norske akter og rekvisittegninger

Du kan fx studere de fine rekvisittegninger fra forestillinger på Det kgl. Teater fra 1834 til 1880. Eller find borgerlige vielser frem til 1970 i ægteskabsbøger fra hele landet – fra Agerskov til Års, hvis du alfabetisk til værks.

Du finder også en enestående stribe af spændende og smukke akter fra og om Danmark og Norge før 1814. Hvis du hører til dem, der kan tyde 1500-tals gotiske kragetær, kan vi kun anbefale at snuse i serien af ’opsnappede svenske breve fra Syvårskrigens tid’. Men du finder også lange rækker af sager, resolutioner, embedsudnævnelser og meget andet. Sidst, men ikke mindst Enevoldsarveregeringsakten, som var Danmark-Norges forfatning fra 1661, der legaliserede arveligt monarki og enevælden.

Pdf-ikon Omskrevne Tingbogsblade m.m.

Pdf-ikon Materiale om Norges Indre forhold mm.

Pdf-ikon Det Kgl. Teaters Arkiv.

Pdf-ikon Borgerlige ægteskabsbøger fra hele Landet.

Udgivet i Arkivalieronline | Kommentarer lukket til Nyt på Arkivalieronline i september

Nyt på Arkivalieronline i august

Arkivalieronline er blevet opdateret med en masse nyt materiale fra mange egne af landet og fra flere århundreder. Tag et kig i oversigterne, der gemmer på stakkevis af gode historier og kilder. Her kan vi kun fremhæve et par stykker.

  • Et privilegeret teater, de syge og vidner fra 1400-tallet
  • Værgemål og dødsattester fra de frivillige fotogrupper

Nyt på arkivalieronline

Udgivet i Arkivalieronline | Kommentarer lukket til Nyt på Arkivalieronline i august

Nyt fra ArkivalierOnline i juni

Blandt det nye materiale på AO, finder du nu samtlige skifteprotokoller fra en række gods og amtstuer på Sjælland. For eksempel ligger der skifteprotokoller fra Herlufsholms Skoles Gods, Kronborg Amtstue og Kalundborg Pastorats Gods. Du finder også nydigitaliserede tingbogsblade fra retten i Grenå og Nibe.

Derudover er der blevet digitaliseret en hel del arkivalier vedrørende Norges indre forhold, herunder Norske byggeprojekter og indgåede skrivelser fra Norske Ingeniørdetachement, Norske Stifters Præster fra Danske Kancelli og meget mere.

Du finder en oversigt over det nytilkomne materiale her.

Udgivet i Uncategorized | Kommentarer lukket til Nyt fra ArkivalierOnline i juni

Historiske dage 16-17. oktober 2021

I år finder de Historiske Dage sted på Folkeuniversitetet i Emdrup, i en lidt mindre skala end tidligere.

Selvom det er i en mindre udgave, skal det nok blive spændende. Der præsenteres 55 talks, debatter og events på to scener.

Se program og køb billet her

Slægtshistorisk Forening for Storkøbenhavn deltager ikke i år, men kommer stærkt tilbage – forhåbentlig i Øksnehallen – i 2022

 

Udgivet i Uncategorized | Kommentarer lukket til Historiske dage 16-17. oktober 2021

Nyt fra Arkivalieronline i maj

Nyt på Arkivalieronline i maj

Det er blevet mildere i luften, og vi glædes over at man igen kan besøge museer, biblioteker og spise ude. Med det hurtigt skiftende bygevejr, tilbringer du måske en dag derhjemme alligevel, og så kan det jo også være en glædelig nyhed at der igen er nyt materiale på Arkivalieronline.

Nu er Arkivalieronline blevet suppleret med nyt materiale vedrørende Norges indre forhold. Blandt andet kan du finde en række journalsager fra Den norske provideringskommission og du kan finde materiale om Norges historie og topografi.

Derudover kan du nu finde flere brandforsikringsprotokoller fra Samsø, København, Frederiksberg og Bornholm, samt udvalgte kirkebøger og domprotokoller, m.m.

Holder vejret ikke i Pinsen, er der altså masser af nyt materiale at dykke ned i.

Du finder en oversigt over det nytilkomne materiale her.

Udgivet i Uncategorized | Kommentarer lukket til Nyt fra Arkivalieronline i maj

Alle Rigsarkivets læsesale genåbner 25. maj

Fra tirsdag den 25. maj kan du igen besøge Rigsarkivets læsesale i Odense, Aabenraa og Viborg. Vi glæder os til at se dig. Vi håber dog, for både din egen og alle andre brugeres skyld, at I ikke alle sammen kommer den første eller anden åbningsdag.

Vi åbner med normale åbningsdage og –tider, som du kan finde her.

Du skal kunne fremvise coronapas og ID

Når du besøger Rigsarkivets læsesale, skal du fremvise coronapas og ID. Du kan gøre det lettere for dig selv og undgå ventetid ved ”paskontrollen”, hvis du har det hele klar på forhånd.

Hver anden plads

For at overholde afstandskravet, kan vi kun bruge hver anden plads på læsesalene i Odense, Aabenraa og Viborg. Vi ved ikke, hvor stor tilstrømningen til læsesalene vil være, når vi åbner igen, så må du være forberedt på, at du måske skal vente i kø for at komme på læsesalen. Vi regner dog ikke med, at det bliver et problem.

Orientér dig om nyt og eventuelle ændringer inden dit besøg på læsesalen

Hold dig opdateret om, hvordan du skal forholde dig før og under dit besøg på læsesalene i nyheden Forår på Rigsarkivets læsesale. Nyheden opdateres løbende, efterhånden som vi og sundhedsmyndighederne laver nye tiltag eller restriktioner med betydning for læsesalene. Vi anbefaler derfor, at du tjekker denne nyhed inden dit besøg på læsesalen.

Udgivet i Uncategorized | Kommentarer lukket til Alle Rigsarkivets læsesale genåbner 25. maj

Københavns Stadsarkiv genåbner 25. maj

Læsesalen åbner igen

Så sker det endelig: Fra 25. maj kan du igen besøge læsesalen.

For at et besøg på læsesalen er en god og sikker oplevelse for gæster, som ansatte, er der forskellige ting du skal være opmærksom på: Du skal reservere en plads på læsesalen på forhånd, benytte rådhusets bagindgang og fremvise gyldigt coronapas.

Læs alle detaljerne via linket nedenfor og orienter dig på hjemmesiden inden et besøg på læsesalen.

Læs mere om pladsbestilling og læsesalsbesøg

 

Udgivet i Uncategorized | Kommentarer lukket til Københavns Stadsarkiv genåbner 25. maj

Rigsarkivet København er igen åben for besøgende

Rigsarkivet København har åbnet dørene, så der igen er mulighed for at bestille og se arkivalier.

Fra og med åbningen den 21. april og et stykke tid frem har læsesalen åben 9.00-17.00. Vejledning 9.00-16.00.

Desværre er læsesalene i Viborg, Odense og Aabenraa stadig lukkede.

 

 

 

 

Udgivet i Uncategorized | Kommentarer lukket til Rigsarkivet København er igen åben for besøgende

Nyt på Arkivalieronline i marts

Der er nu kommet en række nye dødsattester, samt skøde- og panteprotokoller.

Derudover ligger der nu en stor mængde tegninger fra Ingeniørkorpset, hvor du bl.a. kan finde gamle kort over København, plantegninger for Landkadetakademiet og søkort over Samsø.

Oversigt over materialet:

  • Filmfortegnelser LAK (bind 1-6) vedr. skifteprotokoller fra godsarkiver
  • Skøde- og panteprotokol 1921-1927 (Fejø Birk)
  • Skøde- og panteprotokol 1897-1899 (Rønne Byfoged)
  • Dødsattester, landsogne 1916-1919
  • Historisk tegningsarkiv fra Ingeniørkorpset
Udgivet i Uncategorized | Kommentarer lukket til Nyt på Arkivalieronline i marts

Nyt på arkivalieronline i februar

I februar er der bl.a. kommet en række skødeprotokoller fra Pante- og Brevskriverkontorets 1. afdeling, diverse materiale fra Aabenraa Amtsret og nogle Færøske arkivalier.

Derudover har Arkivalieronline også fået nydigitaliserede journaler fra Indenrigsministeriet, herunder værnepligts- og boligjournaler. Der er også kommet en række politijournaler samt diverse materiale fra Justitsministeriet

Du finder oversigterne over det nytilkomne materiale her

Udgivet i Uncategorized | Kommentarer lukket til Nyt på arkivalieronline i februar

Nyt på Arkivalieronline i januar

I januar har Arkivalieronline fået nydigitaliserede pastoratsarkivalier, herunder regnskabsbøger, kommunionbøger og forloverprotokoller. Derudover er der kommet Norske Tegnelser fra Danske Kancelli, kongelige resolutioner fra Kammerkancelliet, samt diverske skifteprotokoller og breve med segl.
Arkivalieronline har også fået en række fødselsprotokoller fra Kalundborg Lægekreds, Roskilde Amtslæge og Kredslæge og Stadslægen i København – og meget mere.

Du finder oversigterne over det nytilkomne materiale her.

Udgivet i Uncategorized | Kommentarer lukket til Nyt på Arkivalieronline i januar

Register over alle afdøde i Danmark fra 1943-1969

Et helt nyt dødsregister har set dagens lys. Registeret dække alle døde i Danmark fra 1943-1969. Her kan du søge og finde dato og sted for alle de slægtninge, der er døde i perioden. Der er i alt 1.141.014 personer i databasen.

Ved opslag kan du ud fra fx fødselsdato og/eller navn nemt finde personerne og deres data.
For dødsfald, der er ældre end 75 år, kan du desuden se den officielt registrerede dødsårsag. P.t. er dødsårsagerne for 1943 og 1944 tilgængelige, men allerede 1. januar 2021 kommer dødsårsagerne for 1945 med i systemet.

Registeret stilles til rådighed af Danske Slægtsforskere i samarbejde med Rigsarkivet, og det er den eneste komplette fortegnelse til opslag til 1969 (hvorefter det er muligt at anvende CPR).

Du kan finde registeret her https://www.doedsregister.dk/

Det er Sundhedsstyrelsen, der har leveret data til registret og de har i sin tid valgt at opbygge registret med forkortede navne og det er derfor vigtigt at læse tips til søgning på forsiden

Udgivet i Uncategorized | Kommentarer lukket til Register over alle afdøde i Danmark fra 1943-1969

Nyt på Arkivalieronline i oktober

Temperaturen synker, og antallet af soltimer bliver færre. Til gengæld kommer der stadig mere nydigitaliseret materiale på Arkivalieronline.

I oktober blev der tilføjet flere justitsprotokoller fra Generalauditøren, og stambøger fra det Slesvigske Fodregiment.

Arkivalieronline er også blevet suppleret med nydigitaliserede journalsager fra det Midlertidige Ministerium for Sønderjyske Anliggender, tingbogsblade fra retten i Thisted, og ægteskabs- og kontraministerialbøger.

Se oversigterne over det nytilkomne materiale her. 

Udgivet i Arkivalieronline | Kommentarer lukket til Nyt på Arkivalieronline i oktober

Nyt på arkivalieronline i september

Det er officielt blevet efterår, og der ligger nyt materiale klar til læsning på Arkivalieronline. Her på arkivet har vi bl.a. haft travlt med at lyndigitalisere en række meget efterspurgte medicinalberetninger.

Se oversigterne over det nytilkomne materiale her

Udgivet i Arkivalieronline | Kommentarer lukket til Nyt på arkivalieronline i september

Slægtsforskerdag flyttes tre uger

P.g.a. uforudsete begivenheder ser vi os desværre nødt til at rykke slægtsforskerdagen til den. 14. november

Temaet er stadig “Glemmer du, så husker jeg”

Udgivet i Slægtsforskerdag | Kommentarer lukket til Slægtsforskerdag flyttes tre uger

FamilySearch på dansk

Nu er FamilySearch oversat til dansk. Den bør skifte automatisk, når du går ind næste gang, men ellers skal du skifte sprog under Indstillinger

Indstillinger i FamilySearch
Udgivet i FamilySearch | Tagget , | Kommentarer lukket til FamilySearch på dansk