Nyt fra Arkivalieronline marts 2024

Rigsarkivets ansatte digitaliserer fortsat materiale fra politi og retssystem, og i marts er det blevet til en stor portion domsprotokoller, politi- og forhørsprotokoller, justitsprotokoller, overformynderiprotokoller m.m.

De nydigitaliserede arkivalier favner bredt både geografisk og tidsmæssigt, og du får også chancen for at komme godt rundt i de forskellige typer af danske retskredse og myndigheder. Du kan finde protokoller og andre arkivalier fra birker og birkedommere, byfogeder, herredsfogeder, amter og et par enkelte provstier.

Hvis du vil finde ud af hvor et bestemt birk, herred m.m. lå, kan du slå det op på DigDag under den administrative inddeling ‘Retslig’.

Få hjælp til at finde en straffesag

Hvis du har brug for hjælp til at finde en straffesag i protokollerne, har Rigsarkivet udarbejdet en vejledning til dette.

Du kan finde vejledningen ‘Straffesager i underretterne – Kom godt i gang!’ på Rigsarkivets hjemmeside.

Se også Rigsarkivets andre vejledninger indenfor forbrydelse og straf.

Slaveruller fra Stokhuset

Blandt de mange nydigitaliseringer fra Rigsarkivets frivillige fotografer var der i marts en håndfuld arkivalier fra Københavns Stokhus i 1800-tallet. Selvom arkivserierne – “Slaverulle”og “Forholdsprotol for slaver” – leder tankerne hen på slavehandlen og Dansk Vestindien, var der ingen af den type slaver i Stokhuset.

Slaverne der er tale om her, er de mænd, der i 17- og 1800-tallet blev dømt til tvangs- eller straffearbejde. Straffearbejdet bestod som regel af hårdt fysisk arbejde ofte på skibsværfter eller fæstninger.

I starten af 1700-tallet, da Danmark begyndte af deltage i den europæiske slavehandel, begyndte man at kalde tvangsarbejderne for slaver. Stokhuset og de andre institutioner, som havde ansvar for slaverne blev kaldt ‘slaverier’.

Kilde: danmarkshistorien.dk, hvor du kan læse mere om slaverne og det danske fængselsvæsen

Se de nydigitaliserede arkivalier fra Stokhuset

Se oversigterne

Find listerne med det nye materiale på siden Nye digitaliseringer på Arkivalieronline

Gå til Nye digitaliseringer  

 

 

 

 

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Arkivalieronline. Bogmærk permalinket.