Nyt på Arkivalieronline april 2023

De seneste måneder har du måske opdaget, at der udover kirkebøger, protokoller m.m. er kommet mange skibsjournaler på Arkivalieronline. Det er der en særlig grund til.

Aben og Sværdfisken bliver brikker i fremtidens klimaforskning

Rigsarkivet har mere end 700 hyldemeter med skibsjournaler, logbøger og andet maritimt materiale fra tusindvis af danske skibe, der kan dateres helt tilbage til 1675, og det materiale er omdrejningspunktet i projekt ROPEWALK – et samarbejde mellem Rigsarkivet og Danmarks Meterologiske Institut.

I flere århundreder var kaptajner på de danske skibe nemlig forpligtet til at føre logbøger og skibsjournaler på deres rejser på verdenshavene med vigtige informationer om rejsen bl.a. de konkrete vejrforhold. Gennem ROPEWALK bliver det materiale digitaliseret og stillet til rådighed for danske og internationale klimaforskere og andre med interesse for maritim historie.
Du kan allerede nu finde en del af skibsjournalerne på Arkivalieronline, hvor du kan læse om skibe som Valkyrien, Vandhunden, Aben, Sværdfisken, Nordstjernen, Galathea og mange andre med gode navne og historier.
Projektet, der blev påbegyndt i begyndelsen af 2023 og løber frem til 2027, er muliggjort ved en bevilling fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal. Digitaliseringen af logbøger, skibsjournaler etc. fortsætter indtil slutningen af 2024.

Andet materiale fra de frivillige fotografer
Rigsarkivets frivillige fotografer arbejder flittigt videre, så udover materialet fra ROPEWALK vil du selvfølgelig stadig kunne finde nydigitaliserede kirkebøger, politiprotokoller, journaler og andet spændende materiale fra hele Danmark.

Læs mere på Rigsarkivets hjemmeside

Dette indlæg blev udgivet i Arkivalieronline. Bogmærk permalinket.