Slægtsforskning på højskole

Har du lyst til at tage på højskole og dele din interesse med andre slægtsforskere, så er her din store chance. Gitte Bergendorff Høstbo har lagt en spændene program for os. Det foregår på Tisvilde højskole d. 19.-22. april. Der vil også være mulighed for at arbejde og få hjælp til sin egen slægt samt en spændende udflugt

Du kan til melde dig her: : https://tisvildehoejskole.dk/begivenheder/slaegtsforskning/

Program Tisvilde Højskole 19.-22. april 2022

Tirsdag 19. april

Formiddag: Velkommen og vi pakker ud og lærer hinanden at kende – Hvem er vi?

Forstander Mogens Johansen fortæller om højskolens historie.

Eftermiddag: Michael Dupont – Udvandring/Indvandring – Hvor kom vores aner fra og hvor tog de hen? Michael vil fortælle om kilder, hvor vi kan finde disse aner i.

Aften: Torben Albret Kristensen, underviser i slægtsforskning – Hvad kan vi finde på internettet i de mange databaser og hvad bidrager de nye baser med til os slægtsforskere?

Onsdag d. 20. april

Formiddag: Mette Iversen, researcher og co-kurator – Søfartsmuseet – Sømænd havde piger i hver en havn? Mette fortæller om hendes projekt om sømændenes kvinder ude i verden – vi skal høre om sømændenes liv til havs og til lands.

Eftermiddag: Marie Østergaard – Skriv din slægts historie!

Skriv om din slægt – Hvordan får vi andre til at læse det vi skriver? Med tips og anbefalinger guider forfatter Marie Østergaard Knudsen dig frem mod at skrive læseværdige tekster om din slægt eller anden slægtshistorie. Måske skal teksterne gøres tilgængelige for en større offentlighed, måske skriver du udelukkende til dig selv. Teksterne kan være portrætter, essays, fagbøger, biografier, skønlitterære tekster eller andre genrer. Du får helt sikkert en historie med hjem efter mødet med Marie.

Aften: Workshop / Hyggelig underholdning.

Torsdag d. 21. april

Formiddag: Tur til Slangerup Kirke (Skt. Mikaels) – Kirkens historie fortalt af sognepræst Klaus Meisner med fokus på salmedigter og præsten Thomas Kingo. Vi skal høre musik, skrevet af Kingo selv, fra orglet (kaffe og kringle), herefter frokost (egne smurte medbragte madpakker) i Kingos have, samt besøg på Slangerup Lokalhistoriske Arkiv.

Eftermiddag: Workshop eller tid på egen hånd.

Festmiddag: Vi hygger og spiser god mad

Aften: Adam Kronegh, arkivar på Rigsarkivet og kendt fra tv: På jagt i arkiverne!

Adam Jon Kronegh er kendt fra TV-programmet “Forsvundne Arvinger”. Adam vil denne aften fortælle om sit arbejde med udsendelserne og om hvordan han finder ukendte arvinger – samt andre spændende historier, som han er stødt på i sit arbejde ved Rigsarkivet.

Fredag d. 22. april

Formiddag: Peter Birkelund, arkivar og seniorforsker ved Rigsarkivet i København, har i de sidste 40 år beskæftiget sig med besættelsestiden og skrevet flere bøger om især modstandsbevægelsen.

Modstandsmænd – hvor finder vi noget om dem? Det er nu mere end 75 år siden, at den tyske besættelse af Danmark sluttede. Til trods for den lange tidsafstand er der fortsat en usvækket interesse for ”De fem forbandede år”, hvilket giver sig udslag af talrige nye bøger om besættelsen. Selvom besættelsestiden er en af de mest veldokumenterede perioder i Danmarks-historien, fremkommer fortsat nye oplysninger – og det er i arkiverne, at disse nye informationer bliver fundet.
En del af arkiverne er nu frit tilgængelige og andre bliver det om ganske få år, så det er og bliver muligt for slægtshistorikere at “gå på jagt” efter anerne i arkiverne på en lettere måde.
Foredraget vil derfor sætte fokus på de mest anvendelige arkivalier til belysning af både modstandsfolkene og det illegale arbejde samt af danskere i tysk tjeneste, landssvigere og bekæmpelsen af modstandsbevægelsen.

Eftermiddag: Per Hundevad Andersen ”Aner i Krig”

Mange familier kan mønstre en eller flere personer, der gennem historien har været involveret i de krige, som danskere mere eller mindre frivilligt er blevet kastet ud i. Men hvordan finder man oplysninger om disse soldater?

Denne bog er en kildesamling, der spænder fra Napoleonskrigene i starten af 1800-tallet og frem til Danmarks besættelse fra 1940 til 1945. Med mere end 200 konkrete kilder er det den mest omfattende samling, der findes om dette emne. Og den er et uundværligt værktøj, hvis man vil finde detaljer om anernes involvering i konflikterne.

Herefter afrejse

Dette indlæg blev udgivet i Højskole. Bogmærk permalinket.