Slægtsforskerdag 2023

Skæbner i vores egen historie d. 28. oktober 2023 i Herlev medborgerhus

Kl. 9.00 dørene åbnes
Kl. 09.15 Velkomst, indledning og praktiske oplysninger samt morgenkaffe og bolle.

9:30 – 11:30 Min morfars Hemmelighed af Peter Nejsum og Ulla Bidstrup
I 1987 begår Peter Nejsums tyske morfar, Heinz, selvmord i en alder af 77 år. Han hænger sig uden varsel i huset på Frederiksberg, og det kommer som et uforklarligt chok for Peter, som var særligt knyttet til ham. Hvad var morfaren mon blevet indhentet af? Hvad var det, familien nok vidste, men ikke ville vide af? I 2020 dukker en kasse med gamle breve fra Heinz op på Peters mors loft. Peter og hans kone, Ulla, tager arkivkassen med til Leipzig for at træde i morfarens fodspor og forstå fortiden. Langsomt rulles et liv op, og de begynder at forstå, hvad der drev den dannede og åndfulde Heinz helt ud til grænsen – og over den. Heinz’ breve er skrevet til danske Inger, som er Peters mormor. Heinz og Inger møder hinanden for første gang i 1930 til en kostumefest i Leipzig, hvor de siden slår sig ned – hjulpet af Ingers højborgerlige familie. En stormende forelskelse fører til bryllup og barn; Heinz’ journalistiske karriere går strygende. Men pludselig bryder Anden Verdenskrig ud, og Heinz drager i krig på nazisternes side, mens Inger må rejse hjem til Danmark. Peter Nejsum og Ulla Bidstrup, begge født 1965, er teologer og forfattere. Bogen er baseret på Peters morfars historie.

Kl. 11:30-12:30 Journalist Ditte Kolback; En livshistorie – fra spredte kilder til en samlet fortælling
Hvad skal man med en gammel papkasse med sirlig håndskrift på?
Den står og fylder på hylden og ser grim ud, så en dag befinder den sig på kanten af småt brandbart. Der står den og vipper og er på vej ned i containeren, men en indskydelse redder den. Flere år senere bliver den åbnet, og den er en guldgrube af information, om min morfars begivenhedsrige liv. Her er morfars dagbøger fra Alabamaekspeditionen i 1909-1910 med fortællingen om Alabamas forlis, her er rapporten fra hans besøg på amerikanske våbenfabrikker i 1916-1918, her er breve fra tidligere minister H.P. Hanssen og rapport om ”Festlighederne for de fremmede besættelsestropper”. Jeg har beskrevet min morfars livshistorie i bogen ”Mod og Mandshjerte”, som udkommer senere på året.

Kl. 12.30-14.00 Frokost og kaffe

Kl. 14:00-15:30, Arkivar og seniorforsker Ph.d. Jørgen Mikkelsen fra Rigsarkivet
Hvad gemmer der sig i en af Rigsarkivets sære samlinger – håndskrift-samling?”
Rigsarkivets håndskriftsamling, indeholder en meget bred vifte af materiale – fra store slægtshistoriske samlinger til en større samling af erindringer fra modstandsbevægelsen til en beretning om mordet på zaren i 1801 samt retshåndbøger fra 1700-tallet. Der foreligger en fyldig registratur, som er blevet scannet og lagt i Daisy.


Pris 355,- Incl. frokost samt morgenkaffe med bolle og ost. Dette indgår i prisen, kan ikke fravælges. Oplys ved tilmelding, hvis vegetarmad ønskes.
Tilmelding senest 18. oktober direkte på mail til Anna Margrethe Krogh-Thomsen: krogh@get2net.dk

Tilmelding er obligatorisk. Efter tilmelding vil I modtage en mail med betalingsoplysninger.

Se programmet som PDF

Slægtsforskerdagen afholdes i
Herlev Medborgerhus
Herlevgårdsvej 18-20
2730 Herlev