Norge

Slektsforum
DIS-Norges hjemmeside med genealogiske ressourcer og efterlysninger, kurser i slægtsforskning m.v. De har bl.a. en god side om udvandring.

Norsk Slektshistorisk Forening
Her findes under Hjælpe- og Læremidler for slægtsforskere en Førstehjælp i slægtsforskning og nyttige henvisninger. Foreningen udgiver Norsk Slektshistorisk Tidsskrift (med elektronisk indholdsfortegnelse). Engelsk resumé.

Digitalarkivet
Oprettet på internettet i 1998 som fællesnævner for digitaliserede kilder. Herfra er der adgang til folketællingerne i 1660, 1801, 1865, 1900 og enkelte andre. Tællingen 1801 er på engelsk. På Registreringssentral for Historiske Data ved Universitetet i Tromsø ligger 1875 og enkelte fra 1891, hvorfra de også kan købes. Ved Digitalarkivet registreres også kirkebøger, udvandrerprotokoller bl.a. fra Bergen 1873-1930 samt andre kilder. Findes lettest ved at benytte indgang efter kildetype.

Registreringssentral for historiske data 
Registreringscentralen i Tromsø digitaliserer kirkebøger og folketællinger. Indsatsen er koncentreret om kirkebøger fra 1700- og 1800-tallet. Folketællingerne dækker årene 1865, 1875, 1891  og 1900. Desuden ligger der registre til skifteprotokoller fra statsarkiverne i Oslo og Kongsberg. Oversigten over navne i de enkelte protokoller findes via alfabetisk oversigt over sorenskriverembederne. Folketællinger og kirkebøger er søgbare (læs vejledningen), og de kan også købes.

Slektshistoriske kilder 1500-1900
Her finner du en kategorisert kildeoversikt for slektshistoriske kilder og ressurser for fylkene og kommunene i Norge, samt på nasjonalt nivå. På nasjonalt nivå og fylkesnivå er det etablert egen kategori med lands/fylkesnavn for å gi en kategorisert oversikt over generelle, slektshistoriske kilder for området. Hvert fylke og kommune har en kort b med administrativ historikk. Genress, slik tjenesten fremstår i dag, er en videreføring og videreutvikling av Asle Jonassens sider.

Dokumentasjonsprosjektet
Her kan man søge i visse tingbøger og “Norske gårdnavne” med mange stednavne på små lokaliteter. Der er også en ordbog til gamle begreber. Se evt. også Kalkars ordbog under Danmark.

Surname Navigator
Rob Kuijstens supersøgemaskine til 11 databaser med norsk navnestof. Maskinen er tillempet, således at den søger alene på personnavne direkte i de valgte databaser fra en fælles søgeboks.

Ancestors from Norway
John Føllesdals over 50 sider lange engelsksprogede hjælp til slægtsforskning i Norge. Med til introduktionen hører de omfangsrige linksamlinger Norwegian Genealogy Resources og They went to America
“They went to America” er en engelsksproget samling links til bl.a. Ellis Island-indvandringen, kort over USA, og norsk-amerikanske organisationer med websider. Desuden indgange til vigtige amerikanske kildegrupper (folketællinger, indfødsretsbeviser og enkeltstatslige hjemmesider).

Emigration from Norway via Denmark to the rest of the world
Med hjælp fra det danske Udvandrerarkiv er fremstillet denne alfabetiske oversigt over norske, der emigrerede via Danmark i perioden 1869-1910. Det drejer sig om ca. 800 personer, der anføres med navn, civilstand, alder, udvandringsdato og bestemmelsessted.

Stoermann-Næss Holum Genealogy Pages 
Siden rummer diverse hjælpemidler til den norske udvandring: Passagerlister, emigration fra Ullensaker og norske folketællinger. Også stof om udvandring til Canada.

NorwayHeritage Project
En gruppe frivillige arbejder på en databaseregistrering af norske emigranter indtil 1875. Siden rummer baggrundsartikler på engelsk samt registre over emigranter 1825-1873, emigrantskibe 1825-1925, ankommende emigrantskibe 1879-1888, samt agenterne. Databasen rummer juni 2002 mere end 30.000 passagerer. En af baggrundsartiklerne rummer gode råd om søgning i canadiske immigrationsarkivalier.

How to trace your ancestors in Norway
Det norske udenrigsministerium har overdraget arkivar i Bergen Yngve Nedrebø at udarbejde denne engelsksprogede indføring i norsk arkivmateriale. Desuden medtages kort, litteraturlister og adresser i USA og Canada.