Forårets Foredrag 2025
Onsdag d.8. januar kl. 19.00 ”Grave og gravsten i slægtsforskningen”/ v. Ulrich Alster Klug
Der er ikke forplejning til dette foredrag
Døden var tidligere en væsentlig del af livet, og graven og gravstenen skulle bl.a. vise familiens status. Måden at gøre det på er skiftet gennem tiden, så gravsten ud over at være en kilde til slægtsforskningen også udgør kulturhistoriske minder. Under foredraget vil Ulrich give et rids af udviklingen i gravstedstraditionen og gravstene og desuden give eksempler på, hvor gravsten kan findes på nettet.
1.Fabrikant og Garvermester Johannes Longisgrav på den smukke velanlagte Assistens Kirkegård, Odense.
2. Eksempel over gravsteder vedligeholdt ved Kommunens foranstaltning.
Onsdag d. 12. februar kl. 19.00 ”Straffeakter og politiprotokoller”/ v. Michael Dupont
Der er forplejning til dette foredrag
Hvad er en straffeakt, hvad kan man finde i en politiprotokol, og er en politiprotokol før 1919 det samme som en politiprotokol efter 1919?
Det – og meget andet – vil blive besvaret under foredraget, der ser nærmere på, hvordan man finder frem til straffesager og politisager.
I mange tilfælde kan man finde side op og side ned om ens forfaders mordsag, tyverisag, faderskabssag – eller hvad han nu måtte være indblandet i. Og protokollerne indeholder et væld af sager.
Onsdag d. 12. marts kl. 19.00 Generalforsamling
Der er ikke forplejning til dette foredrag
- 1930 ”Sygehusarkiver” /v. Erik Kann.
Med udgangspunkt i den skelsættende forordning fra 1806 om sygehuse vil du i dette foredrag få et overblik over og indblik i kilderne fra dette kæmpestore område.
Foredragets er bygget op over praktiske eksempler, der giver dig et nært indblik i menneskeskæbner, der på godt og ondt kom i forbindelse med sygehusene. Således får du lov til at kigge med i den kirurgiske journal fra Kommunehospitalet i København og i den medicinske journal fra Randers sygehus.
Vi lægger også vejen forbi administrationen for at se, hvilke oplysninger vi har mulighed for at finde om de ansatte. Og til sidst skal vi få rede på, hvad arkivlovgivningen overhovedet giver lov til at se.
Journal-forside (foto øverst til højre).
Patientjournal fra Randers amtssygehus 1918 for gårdejer Anders Jensen, 48 år gammel, indlagt 11 dage fra 24. april – 6. maj 1918 til observation for problemer med hvirvlerne i rygsøjlen.
Temperatur Skema med temperaturmålingerne for Anders Jensen under indlæggelsen. Den 30. april anlagdes et gipskorset. Da ”Bandagen var fuldstændig tør” den 6. maj, blev Anders Jensen udskrevet.
Onsdag d. 9. april kl. 19.00 ”Arkivgutterne”
Der er forplejning til dette foredrag
Rigsarkivet rummer en kolossal spændvidde af kilder til dansk historie. De overraskende og de lidt mere kulørte historier, den kilde, der med en skæv vinkel giver indsigt i vores fælles nyere historie, dem har foredragsholderne siden 2013 skrevet 250 af på Bagsiden af Politiken. Kenn Tarbensen og Jørgen Mikkelsen fortæller disse historier og beretninger under det fælles navn ”Arkivgutterne”. De fortæller om kuriosa, der passerer deres skriveborde, og de har dagligt som arkivarer, mange spændende historier mellem hænderne fra 1500-tallet til slutningen af 1900-tallet. Artiklerne viser, at der kan gemme sig mange interessante historier i arkivpakker med anonyme titler såsom ”Diverse sager” og ”Journalsager”. Og i talrige tilfælde har de fundet noget, der kan belyse aktuelle emner. Jørgen Mikkelsen er seniorforsker og arkivar ved Rigsarkivet i København, hvor hans vigtigste forskningsområde er dansk og europæisk byhistorie før 1850. Kenn Tarbensen er ligeledes seniorforsker og arkivar, men ved Rigsarkivet i Viborg, hvor hans vigtigste forskningsområde er dansk historie 1750-2000, dansk erhvervshistorie i 1900-tallet i internationalt perspektiv og udenlandske investeringer i dansk erhvervsliv.
Onsdag d. 14. maj kl. 19.00 Vi besøger ”Fængselsmuseet i Albertslund”
Vi mødes præcis kl. 17.15 ved hovedindgangen på Egon Olsens Vej 2. Det er Øst for boligen, lige udenfor fængslet, til en guidet tur i museet, som varer 1-2 timer. Egenbetaling 160 kr. Der kan ikke købes kaffe så medbring selv drikkelse
Tilmelding til Gitte på gbh@genealogi-kbh.dk senest 1. april, men gør det gerne allerede nu – først til mølle. Max 50 personer.