Nyhedsbrev fra Københavns Stadsarkiv

Glimt af 9. april i arkivet og gode kilder til slægtsforskning i påsken

I dette nyhedsbrev markerer vi 85-årsdagen for besættelsen m

Selvom påsken står for døren, har du stadig mulighed for at besøge os på læsesalen. Læsesalen er lukket skærtorsdag, men er åben både tirsdag og onsdag d. 15.-16. april.

ed en artikel om nogle af dem, der oplevede besættelsesdagen på egen krop. Gå med på opdagelse i arkivets samlinger, hvor besættelsen har sat sine spor.

Og så får du en opfordring til at bruge vores digitaliserede kilder, som er lige til at gå til, hvis du skal slægtsforske i påskeferien.

Den 9. april er 85-årsdagen for, at de tyske tropper besatte Danmark og indledte fem års undertrykkelse, afsavn og mørke. Dagen har også på forskellig vis fundet vej ind i arkivets samlinger.

Et af krigens første ofre

I Sønderjylland var et af besættelsens første ofre københavneren Jørgen Jørgensen, der var udstationeret som mening soldat. De to verdenskrige indrammede hans liv. Han blev født den 12. september 1918, ca. to måneder inden afslutningen på Første Verdenskrig og døde under besættelsen af Danmark under Anden Verdenskrig.

Fem dage efter, den 14. april, blev Jørgen Jørgensen i København begravet på Vestre Kirkegård. Derfor blev hans skæbne også ført ind i begravelsesprotokollerne, der registrerer begravede københavnere. Her er det noteret, at han døde af skud i lungen på et lazaret i Flensborg.

Begravelsesprotokollerne er bare et af de steder, hvor besættelsen har sat sit aftryk

Læs hele artiklen her

Gode slægtsforskningskilder til din påskeferie

På vores hjemmeside finder du en række digitaliserede kilder om københavnerne gennem tiden. Gå på opdagelse i begravelser, politiets registerblade, politiets mandtaller, borgerlige vielser, erhverv, hospitaler, skoler, fattigvæsenet og meget mere.

Du finder også vores erindringssamling, hvor du kan læse flere historier fra besættelsestiden.

Find kilder på nettet her

 

Dette indlæg blev udgivet i Københavns Stadsarkiv. Bogmærk permalinket.